نقوی, نفیسه سادات, عکاف زاده, نجمه, مجلسی, مهران. (1396). بررسی باکتری شناسی ورم پستان گاو در گاوداریهای شهر اصفهان و تأثیر عصارههای برهموم و گردهگل کندوی زنبورعسل بر روی باکتریهای جدا شده. میکروب شناسی مواد غذائی, 4(3), 81-92.
نفیسه سادات نقوی; نجمه عکاف زاده; مهران مجلسی. "بررسی باکتری شناسی ورم پستان گاو در گاوداریهای شهر اصفهان و تأثیر عصارههای برهموم و گردهگل کندوی زنبورعسل بر روی باکتریهای جدا شده". میکروب شناسی مواد غذائی, 4, 3, 1396, 81-92.
نقوی, نفیسه سادات, عکاف زاده, نجمه, مجلسی, مهران. (1396). 'بررسی باکتری شناسی ورم پستان گاو در گاوداریهای شهر اصفهان و تأثیر عصارههای برهموم و گردهگل کندوی زنبورعسل بر روی باکتریهای جدا شده', میکروب شناسی مواد غذائی, 4(3), pp. 81-92.
نقوی, نفیسه سادات, عکاف زاده, نجمه, مجلسی, مهران. بررسی باکتری شناسی ورم پستان گاو در گاوداریهای شهر اصفهان و تأثیر عصارههای برهموم و گردهگل کندوی زنبورعسل بر روی باکتریهای جدا شده. میکروب شناسی مواد غذائی, 1396; 4(3): 81-92.
بررسی باکتری شناسی ورم پستان گاو در گاوداریهای شهر اصفهان و تأثیر عصارههای برهموم و گردهگل کندوی زنبورعسل بر روی باکتریهای جدا شده
1گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
2دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
3گروه زیست شناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
چکیده
ورم پستان موجب تغییرات فیزیکی و شیمیایی در شیر و تغییرات آسیب شناسی در غده پستان میشود. این تحقیق با هدف شناسایی عوامل باکتریایی ورم پستان گاو در گاوداریهای شهر اصفهان و بررسی اثر ضد باکتریایی عصارههای برهموم و گردهگل زنبور عسل بر باکتریهای جداسازی شده انجام پذیرفت. از 10 گاو دارای علائم ورم پستان با رعایت شرایط استریل نمونه شیر تهیه شد. باکتریهای جدا شده بر اساس خصوصیات ماکروسکوپی، میکروسکوپی و آزمونهای بیوشیمیایی شناسایی شدند. عصارههای اتانولی و استونی برهموم و گردهگل با استفاده از روش خیساندن تهیه و اثر ضدباکتریایی آنها با استفاده از روش چاهک پلیت و همچنین براساس روش میکرودایلوشن تعیین شد. باکتریهای جدا شده شامل استرپتوکوکوس آگلاکتیه، استافیلوکوکوس آرئوس، گونه ای از کورینه باکتریوم، گونه ای از لیستریا، سودوموناس آئروژینوزا و اشرشیا کلای بودند. عصارههای برهموم و گردهگل در روش چاهک پلیت بر روی جدایههای گرم مثبت مؤثر بودند اما روی انواع گرم منفی تأثیری نداشتند. میانگین نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی نشان دهنده اثرات قابل توجهی از عصاره استونی گردهگل بر استرپتوکوکوس آگالاکتیه (غلظت mg/ml 5/12)و عصاره اتانولی گردهگل بر گونه کورینه باکتریوم (غلظت mg/ml 5/12) بود. عصاره استونی برهموم بر استافیلوکوکوس آرئوس با غلظت mg/m 25 و بر گونه لیستریا با غلظت mg/ml 5/12 بیشترین تأثیر را داشت. نتایج در بررسی حداقل غلظت کشندگی مورد تأیید قرار گرفت. عصارههای بره موم و گرده گل بر روی باکتری های گرم مثبت جداشده از ورم پستان گاو تأثیر قابل توجهی داشتند و این تأثیر بیشتر توسط عصاره های استونی مشاهده شد.
1Department of Microbiology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
2Graduated of Microbiology, Department of Microbiology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
3Department of Biology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
چکیده [English]
Mastitis is inflammation which causes physical and chemical changes in milk and pathological changes in mammary gland. The aims of present study were identification of bovine mastitis causative agents in Isfahan and survey of bee Propolis and Pollen antibacterial effect on the isolated bacteria. Milk samples were aseptically obtained from 10 mastitic cattle. The isolated bacteria were detected based on macroscopic, microscopic and biochemical characteristics. Ethanol and acetone extracts were prepared from Propolis and Pollen by soaking and the antibacterial effects of them determined using well plate and microdilution methods. The isolated bacteria included Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Corynebacterium sp., Listeria sp., Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli. Well plate method showed that Propolis and Polen extracts were effective on Gram-positive bacteria but had no effect on Gram-negative ones. The mean of results showed maximum effects of Pollen acetone extract on Streptococcus agalactiae (concentration of 12.5 mg/ml) and Pollen ethanol extract on Corynebacterium (concentration of 12.5 mg/ml). Acetone extract of Propolis showed maximum effect on Staphylococcus aureus (concentration of 25 mg/ml) and Listeria sp. (concentration of 12.5 mg/ml). The results were confirmed by minimum bactericidal concentration analysis. Extracts of propolis and pollen showed powerful effects on Gram-positive isolates and this effect was more detected by acetone extracts.